top of page
alandcfsl

Återblick från vintern / våren och tankar framåt

Sommaren står för dörren efter en upp- och nervänd vinter och vår.

Det har varit vinter, snön försvann och det var grönt en period, vilket för många väckte förhoppningar och förväntningar om att en tidig vår var att vänta. Men sen blev det bakslag och snön hann både komma och försvinna på nytt flera gånger om innan våren slutligen behagade dyka upp för att stanna.


I föreningen och i styrelsen har arbetet under tiden pågått för fullt.

Föreningen har ordnat ett antal workshops för familjer som intresserar sig för självstyrt lärande. Det har varit prova-på-dans för barn i åldrarna 3-5 samt 6-8 år vilket varit en mycket uppskattad aktivitet. Det har även varit prova-på-kurs i programmering/kodning av spel, det har varit “Earth Walk”, en naturvandring om jordens historia. Ledare för träffarna har varit medlemmar och/eller föräldrar som haft ett ämne de brinner för och som de haft en vilja att lära ut. Utöver de workshops som anordnats i föreningens regi har vi även haft ett samarbete med en konstnär som valde att hålla 3 workshops i kreativt skapande för föreningens medlemmar och andra som haft intresse för att delta.


Föreningens Lekande-Lärande träffar har fortsatt som tidigare under våren. Det har varit träffar i lekparker i bitande kyla och tidvis snöande. Det har varit träffar i pulkabackar och för hoppande och grävande i snöhögar. Det har även varit lekträffar hemma hos varandra och på Mariehamns stadsbibliotek där barnen lekt i lekrummet, tittat i böcker och spelat spel m.m. Det har också varit många härliga vårträffar på klippor och stränder vid havet med matlagning på stormkök. Under påsken arrangerade föreningen också påskpyssel där det bland annat pysslades kaniner av gamla toalettrullar och påskris pyntades.



I bakgrunden av alla roliga träffar har styrelsen jobbat på. Vi har letat lokal och letat och letat, annonserat i sociala medier och i lokaltidningen och ringt runt innan vi slutligen fick napp på en fin och stor lokal centralt belägen i Mariehamn. Med eget kök och egen toalett och med gångavstånd till både lekpark och Lilla Holmen. I samband med att vi hittade, i vårt tycke, en perfekt lokal för föreningens verksamhet, skickade styrelsen ut en kort enkät med en förfrågan om hur många medlemmar som önskade vara med och nyttja lokalen. Vi frågade samtidigt om man skulle kunna tänka sig att vara med och hjälpa oss att finansiera lokalen, innan vi hunnit söka bidrag, så att föreningen skulle kunna betala månadshyran. Det var flera familjer som visade intresse och som kunde tänka sig att hjälpa till med finansieringen. Det tackar vi ödmjukast för. Slutligen blev det ändå så att vi, efter mycket funderande, diskuterande och räknande på ekonomin, valde att tacka nej till lokalen. Detta då vi ansåg att de ekonomiska förutsättningarna inte var de rätta i dagsläget och att det i värsta fall skulle kunna leda till att föreningen behöver läggas ner helt. Det var ett scenario och en risk som ingen i styrelsen var villig att ta. Styrelsen har därför i nuläget valt att lägga lokalfrågan lite på is för att istället kunna satsa på föreningens verksamhet med kurser och workshops och utgå från det vi har just nu.


Styrelsen har under våren som gått även haft sitt allra första årsmöte. Det blev ett litet möte på Barfotagränd. I samband med årsmötet valde några få styrelsemedlemmar att kliva av och några få nya tillkom. Utöver årsmötet och letandet efter lokal har styrelsen under våren även anordnat en medlemsträff på Ramsholmen. Under träffen så grillades det både korv och marshmallows, barnen som var med lekte och styrelsen passade även på att kort informera om lokalen samt projekt vi har på gång framöver.

Till hösten finns det planer på att starta upp ett nytt projekt, kallat GroGrund. Tanken är att ha en fast grupp med ett mindre antal barn som träffas 2 halvdagar/vecka. Ena dagen är det naturutflykt med inslag av utomhuspedagogik, naturkunskap, skapande av naturmaterial och fri lek och utforskande. Den andra dagen hålls i eller kring en lokal i stan med inslag av ämnet svenska och kommunikation på olika sätt och det kommer även avsättas tid för gästinspiratörer, fri lek och egna projekt.


Målgruppen är barn i ålder 6-9 år där barnen på sikt har möjlighet att vara själva. Ledare för projektet kommer vara personer ur styrelsen som är utbildade lärare och levande verkstadspedagog (skapande pedagog) med stort intresse för kreativt och självstyrt lärande och lek. Styrelsen kommer inom en snar framtid också försöka hålla ett kort infomöte om GroGrund. Maila oss gärna på sjalvstyrtlarande@gmail.com för mer info om din familj är intresserad. Utöver projektet med Gro Grund kommer de öppna Lekande Lärande träffarna fortgå som tidigare, där deltagarna själva kan komma med förslag på aktiviteter eller utflyktsmål man vill besöka tillsammans. Styrelsen kommer till hösten också att försöka ordna tillfällen för nya intressanta workshops och träffar för både vuxna och barn. Bjuda in till pyssel, utflykter med mera. Så håll koll på vår sida så du/ni inte missar något kul. Hoppas vi ses! Vid pennan: Ulrika Skytt


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Arbetet med centret går vidare

Under hösten tillsatte styrelsen en arbetsgrupp med uppgift att ta fram ett underlag för den grundläggande strukturen som vårt center ska...

Kommentare


bottom of page